Prinos na slovenske državne obveznice pao na 7,01%

Bez autora
Nov 22 2011

Prosječna kamata na slovenske državne obveznice s dospijećem od deset godina na sekundarnom tržištu u utorak je pala na 7,01 posto, u odnosu na 7,10 posto koliko je iznosila u ponedjeljak. To je još uvijek više od psihološke granice koju je slovenska državna obveznica prešla početkom prošlog tjedna, nakon dilema vezanih na rješavanje dužničke krize u Italiji. Kamata od sedam posto na državne obveznice smatra se signalom međunarodnog financijskog tržišta o tome da neka država nije u stanju na održiv način servisirati svoj dug. Rast cijena zaduživanja za Sloveniju posljedica je percepcije dimenzija krize u eurozoni i blizine Italije koja je jedan od najvećih slovenskih trgovačkih partnera, te činjenice da u Sloveniji djeluju i talijanske banke. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk prošle je srijede o pogoršanju stanja Slovenije na međunarodnom tržištu kapitala razgovarao s predsjednikom vlade Borutom Pahorom, guvernerom središnje banke Markom Kranjcem, ali i guvernerom Europske središnje banke (ECB) Mariom Draghijem.

Prinos na slovenske državne obveznice pao na 7,01%Prosječna kamata na slovenske državne obveznice s dospijećem od deset godina na sekundarnom tržištu u utorak je pala na 7,01 posto, u odnosu na 7,10 posto koliko je iznosila u ponedjeljak, objavila je u utorak Nova Ljubljanska banka (NLB).

To je još uvijek više od psihološke granice koju je slovenska državna obveznica prešla početkom prošlog tjedna, nakon dilema vezanih na rješavanje dužničke krize u Italiji.

Kamata od sedam posto na državne obveznice smatra se signalom međunarodnog financijskog tržišta o tome da neka država nije u stanju na održiv način servisirati svoj dug. Slovenski mediji navode da je rast cijena zaduživanja za Sloveniju posljedica percepcije dimenzija krize u eurozoni i blizine Italije koja je jedan od najvećih slovenskih trgovačkih partnera, te činjenice da u Sloveniji djeluju i talijanske banke.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk prošle je srijede o pogoršanju stanja Slovenije na međunarodnom tržištu kapitala razgovarao s predsjednikom vlade Borutom Pahorom, guvernerom središnje banke Markom Kranjcem, ali i guvernerom Europske središnje banke (ECB) Mariom Draghijem. Pritom se založio da slovenska politika i sindikati bez obzira na predizborno vrijeme za iduću godinu prihvate mjere financijske konsolidacije, koje bi popravile percepciju slovenske financijske stabilnosti u međunarodnom okruženju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik